keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

VINKKEJÄ VÄLIKAUSIVAATTEIDEN HANKINTAAN!

Hankitko kenties ensimmäistä kertaa lapsellesi välikausivaatteita? Tai tuntuuko vuosi vuodelta hankalammalta miettiä mitä ominaisuuksia tarvitaan? Eihän niitä ollut ennenkään, miksi nyt? Montako ulkovaatetta lapsi tarvitsee - yksi, kaksi, ehkä viisi tai kuusi? Mikä on paras ja kestävin merkki - rahoja ei halua heittää hukkaan. Uutta vai käytettyä? Lenkkarit, kumpparit vai goretexit?

Kyllähän tämä melkoinen viidakko on - oikeesti. Lapsiperheessä kaapit saa velloa ympäri vähintään pari kertaa vuodessa. Syksyllä pohditaan kuumeisesti millä talven tarkenee ja keväällä varustusta saa vaihtaa vähän kevyempään. Toinen kehuu toista ja haukkuu toista merkkiä. Joku sanoo, että on ehdotonta hankkia juuri haalari, ehkä parikin. Toinen taas lyttää haalarit heti kättelyssä. Hehkuttaa tiettyä merkkiä ja maksaa kalliista teknisistä ominaisuuksista myös kauppatakeissa. Pää on vähemmästäkin pyörällä.Ensimmäistä kertaa itse mietin välikausivaatteita jo syksyllä 2010. Poika oli vasta reilun kuukauden ikäinen. Sen ikäinen ei tarvitse kuin helposti puettavan haalarin vaunuihin ja autoiluun. Meillä hyväksi todettiin mm. teddypuvut. Teknisiä ominaisuuksia on täysin turhaa mielestäni vauvalle hankkia. Jos vaunuissa tarvitsee  vedenpitävää pukua, kannattanee sijoittaa se raha uusiin vaunuihin tai sateenvarjoon ;)

Meillä on tämän vajaan viiden vuoden aikana ehtinyt olla jos jonkinlaista välikausivaatetta. On ollut Reimateciä, Lassieta, Tähti Jonathania, Polarn O. Pyretiä, Molo Kidsiä, Ticket Outdooria, Racoonia ja ties mitä vielä. Välillä on ollut pettymyksiä laadussa, välillä taas malli on ollut ehkä hieman epäsopiva lapselleni. Tuotemerkit ovat muuttuneet vuosien varrella, aina tulee jotain uudistuksia. Materiaaleja kehitetään, joskus onnistuu - joskus floppaa. Mitoitus muuttuu ja viidakko sen kuin tihenee. Jos viime vuonna ostit merkiltä X puvun koossa 86 niin saman numeroinen puku saattaakin tänä vuonna olla numeroa pienempää kokoa!

Vaikka monilla meistä lipsuu aina heti kympillä tämä vaatehullutus, niin sulle siellä ruudun takana voisin sanoa, että varmasti lapselle riittää hyvin se yksi tekninen haalari ja tekninen takki + housut setti. Siihen ehkä se siistimpi kauppatakki ilman niitä turhia ominaisuuksia vielä kaupanpäälle. Fleece tai villahaalari tai setti. Kumpparit ja yhdet tai kahdet lenkkarit ja sillä hyvä. Pari pipoa ja parit rukkaset ja se on siinä. Kurahousut jos niistä tykkäät - meillä ei ole koskaan ollut. Teknisten vaatteiden tarkoitus on mielestäni juuri se, ettei kuravaatteita tarvitse erikseen pukea vaikeuttamaan eteenkin pienten lasten liikkumista. Jos käyttää kuravaatteita, voi mielestäni ihan hyvillä mielin ostaa edullisemmat ulkoiluvaatteet ilman suuria vesipilareita.Ai niin siis mikä vesipilari? "Tässä puvussa on arvo vain 8000, onko se huono?" Jo 3000mm vesipilari luokitellaan vedenpitäväksi. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että sateessa lenkkeilyn ainakin kestää vallan mainiosti. Haalarissa 5000mm on mielestäni tosi hyvä arvo. Esimerkiksi Reimalta löytyy vaatteita, joiden vesipilari on 15000mm - se on jo ihan huippuluokkaa. Meillä on Reimatec haalari päällä istuttu vesilammikossa ties kuinka kauan ja lapsi on pysynyt ihan kuivana. Samoin Polarn O. Pyret. jonka vesipilari on 10000mm. Vesipilariarvo kuitenkin pienentyy pesujen jälkeen hieman. Esimerkiksi Mini A Ture ilmoittaa, että viiden pesukerran jälkeen vesipilari arvo on 5000mm (jolla kyllä pitäisi pystyä lätäkössä istuskelemaan), eli se arvo on alkuun ilmoitettua korkeampi. Ja kannattaa ottaa huomioon, että vaikka pilarit olisi miten isot, ei vetoketju välttämättä pidä vettä. Reimalla on pukuja, joissa on vetoketjun edessä läppä kangasta, ne on aika hyviä! Kannattaa vähän kaupassa kysellä näitä juttuja ja katsella vetoketjuja ja niiden suojia.

Vesipilarin lisäksi kannattaa tuijotella niissä tuotelapuissa hengittävyys ja hankauksenkesto arvoja. Kaikki eivät tuota hankauksen kestoa ilmoita, mutta ehkä jotain pystyy päättelemään jo ihan kangasta käsin tunnustelemalla. Oma mielipiteeni on se, että jos kangas on todella ohutta niin ei se myöskään kestä kovin valtavaa kulutusta. Mikään ei toki kestä ikuisesti muutenkaan ja koska lastenvaatteiden valmistuksessa on siirrytty hieman ekologisempiin ja turvallisimpiin aineisiin entisaikojen myrkkyjen sijaan, ei vaatteet välttämättä enää kestä isältä pojalle. Hengittävyys on aktiivisesti liikkuvalla lapsella myös oleellinen juttu - kukapa tahtoisi että vaate hiostaa!Jep - ja kurahousutraumat lapsuudessa saaneena uskallan väittää, että kuravaatteet ovat hiostavia. Joissakin päiväkodeissa on kuravaatepakko, mutta ei läheskään kaikkialla. Esimerkiksi meidän poikien päivähoitopaikassa oltiin hyvin iloisia siitä, että pojille ei tarvinnut erikseen pukea kuravaatteita vaan välikausivaatteet olivat vedenpitäviä.

Jos ostat kauniin ja kalliin puvun uutena, kannattaa myös asennoitua siihen, että se ostetaan käyttöön. Vaikka ostohinta kuinka kirpaisee ja pinkit kukat hohtavat kauniin keltaisella pohjalla upeassa haalarissa niin haalaria täytyy saada käyttää niissä olosuhteissa mihin se on tarkoitettu. Jos et raaski antaa pukua lapselle kuraleikkeihin, hiekkalaatikolle, vesisateeseen, päivähoitoon jne niin osta suosiolla se edullisempi. Liian usein näkee kauppavaatteina näitä kalliimpia teknisiä vaatteita ja hiekkiksen reunalla serkun kummin kaimalta perittyjä pukuja niillä samoilla lapsilla.Kierrätetyssä ei ole mitään pahaa! Päin vastoin. Kierrä kirppikset, kysele tuttavilta, selaa huuto.netistä ja tori.fistä ja Fb-kirppareilta. Voit tehdä hyvän löydön ja huomattavasti kaupan hintoja edullisemmin. Muista kuitenkin, että liikkeestä ostaessasi sinulla on kuluttajansuoja turvana. Yksityisen välisissä kaupoissa on aina riskinsä. Se uudenveroinen ei välttämättä ole sinun silmissäsi sitä mitä pitäisi. Tuote voi myös tuoksua epämiellyttävälle huonolla tuurilla. Myyjä ei välttämättä lähetäkään tuotetta. Nämä nyt on ihan ääritapauksia, mutta kannattanee ottaa huomioon. Vasta oli hyvä vinkki lehdessä: netistä ostaessa pyydä ainakin kuva tuotteesta niin, että kuvassa on käsin kirjoitettu lappu jossa lukee myyjän nimi, paikkakunta sekä kyseinen päivämäärä. Silloin tiedät, että tuote ainakin on myyjän omistuksessa, eikä kuvaa ole vain otettu netistä.

Mikä merkki on paras? Kaikilla on omat suosikkinsa ja mielipiteensä. Se kaunein ei välttämättä sovi juuri omalle lapsille lainkaan mallin puolesta. Sovittamalla löytyy juuri se oikea merkki ja malli. Mittoja kannattaa pyytää ennen ostopäätöstä ja niitä voi vertailla käytössä oleviin ulkovaatteisiin. Jos lapsella on pitkät kädet voin suositella ainakin Reimaa ja Travallea. Pitkäjalkaiselle lapselle Molo Kids voi olla hyvä valinta. Pitkäselkäiselle Polarn O. Pyret. Hyvin sopusuhtaisia mitoituksia löytyy mm. Racoonilta, Name itiltä ja Mini A Turelta. Haalareissa eteenkin kannattaa tarkistaa myös mahdollinen vyötärön säätö - sillä saa paljon pelivaraa koon suhteen ja haalarin paremmin istuvaksi. Joskus voi olla, että lapsen kasvu on siinä vaiheessa ettei juuri haalarista löydykään sitä sopivaa mallia. Kaksiosaisella setillä saa enemmän pelivaraa, kun housut ja takki voivat olla eri kokoa.Ostanko kuorihaalarin vai softshellin? Se on ihan makuasia, osta molemmat jos siltä tuntuu. Ainakin Racoonin softshell vaatteissa on ihanan pehmoinen ohut fleecevuori ja materiaali on todella notkeaa. Meiltä löytyy molemmille pojille sekä kuorivaatteita että softshellejä.

Entäs ne pipo ja rukkaset? Nauhallista välikausipipoa suosin isomman ollessa pieni. Nuorin vain on niin eri maata, ettei suostu pitämään nauhallista lakkia vaan repii sen pois päästä. Niinpä meillä on ihan "tavallisen" mallisia pipoja. Kurarukkasia meillä ei myöskään koskaan ole ollut. Molo Kids ja Reimatec rukkasilla on menty välikausi ja isompi muutenkin käyttää rukkasia tosi vähän. Ennemmin käyttää perinteisiä joustavia neulesormikkaita heti kelien salliessa. Vuorelliset kurarukkaset voisi tälläiselle välikelille (lunta ja sohjoa) olla ihan hyvät.Mitkä on ne parhaat kengät? Meillä ei ole koskaan aiemmin tämän vajaan viiden vuoden aikana ollut varsinaisia välikausikenkiä, kuten tuossa aiemmassa postauksessa kerroinkin. Ihan kumppareilla (tavalliset tai lämminvuoriset, lämminvuorisia tosin ei kesällä kannattane käyttää) ja lenkkareilla on pärjätty. Parit lenkkarit on hyvä määrä, että jos kastuu tai menee sotkuun niin on varalle toiset. Onpa taidettu yksi kesä mennä ihan yksillä lenkkareillakin. Viime syksynä kaipasin isommalle välikausigoreja, olisi ollut päivähoidossa varsinkin tosi kätevät. Tänä keväänä päädyin hommaamaan molemmit pojille välikausikengät. Kumpparit meillä löytyy tavallisena versiona molemmille, mutta Minille niillä on varmasti keväällä tosi vähän käyttöä, kun vasta on oppinut kävelemään. Konttaavalle en kumppareita suosittele - ei pysy jalassa. Lenkkarit on molemmille kesäksi ja isommalla on crocsit, joten näillä mennään.

Entä mitkä on ne meidän suosikit ihan kaikista? Polarn O. Pyretin irrotettavalla fleecellä oleva kuorihaalari isommalla pojalla. Selkä on reilu mitaltaan, mutta vyötäröä voi onneksi säätää ja malli istuu isommalle lapselle jo tosi hyvin. Racoon softshellit kevääseen ja syksyyn - ei tarvitse fleeceä erikseen alle ja ovat tosi notkeita käytössä. Polarn O. Pyretin kuoritakki on myös kätevä, kun siihen saa windfleecen neppareilla kiinni. Reimalta löytyy vastaavanlaisia nepparijuttuja. Racoonilla ja Ticketillä on myös kiinteällä fleecevuorella olevia välikausitakkeja kevääseen - käteviä nekin! Välikausihousuina Molo Kids oli isomman pojan helposti itse puettavissa, vyötärömalliset ne kätevimmät vaippaiän jälkeen meidän mielestä.

Tekstistä tuli pitkä kuin nälkävuosi, jaksoitko lukea? Oliko mitään apua? Jos et jaksanut niin pari teknistä settiä, kumpparit ja lenkkarit, pari pipoa ja rukkaset sekä fleecepuku ja se on siinä ;) Kysymyksiä voi esittää ja vastaan niihin mielelläni :)

*Osa tuotteista saatu testaukseen blogin kautta.

8 kommenttia:

 1. Vinkkinä niille konttausikäisten vanhemmille, että meillä on ollut molemmilla tuossa vaiheessa Crocsin kumpparit juurikin sen vuoksi, että ne pysyi jalassa kapean varren ansiota ja oli nopea vetäistä jalkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti lapsestakin kiinni :) meillä ei harmi kyllä ole toiminut mitkään saapas malliset kengät vaikka olis renksujen kans laittanut niin pojat on potkineet ne pois jalasta :/

   Poista
 2. Jaksoin lukea :-)
  Ihan samaa mieltä siitä, että vaunuissa ulkoileva vauva ei tarvitse teknisiä ominaisuuksia pukuunsa. Meillä on tänä keväänä eka kertaa käytössä Ticketin Rubber rainit. Nimetty mutajuhlapuvuiksi. Pari viikkoa käytetty, ja ovat olleet hintansa arvoiset. Kun maat sulaa, siirrytään Popin kuoripukuihin. Isommalle ei oo tullu hankittua haalaria, tai no ehkä viime syksyinen sopii. Hänelle kaksiosainen ja pienemmälle haalari. Ai niin, windfleecejä on käytetty kuivalla säällä päällystakkeina, ja keväällä jossakin vaiheessa kun pojat ei suostu enää pukemaan minkäänlaisia hanskoja, ne peukalonkolot on kätevät. Siis kun äidin mielestä vielä pitäs olla hanskat kädessä ulkona, niin ainakin ranteet pysyy lämpiminä.
  Tähän aikaan vuodesta kumisaappaat on niin lapsille kuin itsellekin ainoa vaihtoehto päästä varpaat kuivana kotiovelta autolle.


  Tarmotar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Joo mä olen viime aikoina jostain syystä alkanut miettiä hirveästi myös vaatteiden myrkkyjä. Ja juurikin sitä, että koska niitä ominaisuuksia todella tarvitsee ja koska ei. Miksi altistaisi vauvaa myös turhaan näille aineille, mitä kosteussuojatuissa puvuissa saattaa olla. Vaunut itsessään jo on (ainakin meillä) vettähylkivät ja sadesuojat siihen päälle sitten jos tarvitsee :) Jokainen toki tyylillään.

   Meillä ei ole Rubbereita ollut, plain rainit fleecellä oli kyllä ennen ihan suosikkeja. Nyt keväällä oli pieneksi jäänyt suosikki plain rain ja pienemmällekään isomman jemma ei mahtunut niin myin pois ne. Eka kertaa siis ilman plain raineja :)

   En mäkään isommalle enää ostaisi tähän kevääseen haalaria. Tuo po.pin fleecellinen oli vaan ihan huippujuttu viime syksynä ja keväällä on kätevä kun lätäköissä istuu. Tuo menee niin pitkään, et oli käytössä joulukuullakin vielä eli osittain ajaa myös talvihaalarin asemaa. Luulen, että käyttää siis haalaria nyt nämä ilmat kun on vielä lunta ja tosi paljon vettä ja sitten mennä totuttuun tapaan kaksiosaisille. Ehkä ensi talveksikaan en välttämättä enää haalaria hanki - jää nähtäväksi.

   Ja siis juuri samanlainen vastarannankiiski täällä - isommalla ei oo koskaan oikeen välikausirukkasille ollut käyttöä kovin paljoa - riisuu ne pois. Nämä neulesormikkaat kelpaa. Meille ostin viime keväänä ekat wf-takit ja Minille ostin nyt isomman. Tosi käteviä myös autoillessa ja tuulisilla ilmoilla! Isomman wf on vähän nafti, mutta saa käyttää nyt ainakin kevään.

   Joo meillä hypittiin kavereiden kanssa Kuomat lätäkössä - onneksi goret on pysyneet kuivina. Kumpparit on vähän reilut niin ei olla niitä vielä kovin käytetty mutta kun tuo piha sulaa niin käytössä ovat kyllä ettei mene kengät täyteen vettä :)

   Poista
 3. Jotain kelejä/pihoja on että kurahousut on pakolliset ja siellä alla vielä vedenpitävät vaatteet tupla varmistuksena... Molempi parempi. Mutta joo perus kostealle (tai märälle lumelle)
  en laittaisi kuravaatteita, mutta päiväkodin syviin lätäkköihin kyllä! Ja silti voi lahje tms hörpätä :(

  Meillä on minimi välikausivarustus haalari jossa on vuori esim Reiman bembergvuori tms, sitten aste lämpimämpään säähän on kuoritakki + -housut (ilman vuorta, eli pelkkä kuori :)))). Ja pakko olla kahdet housut, miel kaksi takkiakin.
  Siitä kun vielä lämpenee ja kuorivaatteet tuntuu olevan liikaa, niin joku windfleece, tuulitakki/kangastakki tms farkkujen kaveriksi, ja viimeinen onkin sitten huppari ja farkut/kangashousut. Mutta viimeiset taitaakin olla jo ehkä kesävaatteita, eikä välikausi :)
  Niin ja sitten vielä pakollinen on kevyt plainrain tyyppinen kesäsadepuku.
  Näiden lisäksi extrana voi olla jotain "kauppavaatteita"
  Mutta nää on minimi, haluan että eri lämpötiloille varmasti on eri vaatteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin siis totuus on tarua ihmeellisempää ja joka kelille löytyy varmaan useampi setti ;) Mutta tämän postauksen tein siitä näkökulmasta, kun tuolla FB:n puolella usein on kyselyjä että millä määrällä pärjää, mitä tulisi hankkia ja mikä nyt on paras ja mitä tämä ja tämä tarkoittaa. Uskon, että tällä määrällä tosiaan pärjää vallanmainiosti :)

   Isommalle meillä on parit housut ja tuo haalari. Bembergvuorinen on tosi kätevä ja menee pitkään eteenkin fleecen kanssa sitten. Meillekin tämä puku on hankittu ainoastaan kätevän vuoren takia. Välimallin puku topan rinnalle.

   Meillä on kuoritakkeja ja vettäpitäviä takkeja fleecellä sekä softshelliä. Tuulitakki kesäksi ja windfleece. Isommalla ehkä vähän liikaakin jo kertynyt. Minillä on kuoritakki ja housut, pico (parempi takki) ja softshell haalari. Mini tarttis mun mielestä jonkun puvun vielä kun pestähän tuo kaksiosainen settikin joskus täytyy :)

   Meillä on plain raineja ollut fleecellisenä eikä olla taidettu koskaan ilman fleeceä käyttää. Kesällä jos sataa on käytetty kuoritakkeja, yleensä tuntuu sen verran kolealle silloin :)

   Poista
 4. hmm.. koululaisilla on molemmilla yksi vedenpitävä setti, ja sitten muutamat takit jotka ei pidä vettä. alle fleeceä, ulkohousujen käytöstä tapellaan.. ;)
  4vlle on molon haalari, kuoritakki+matin anorakki+housut, fleecevuorellinen kurahaalari. ja pari takkia ilman kosteussuojia.
  esim eilen ulkoillessa (ehkä +4 tms) oli villapuku, molon haalari, kumpparit. niin sisälle tultaessa (en itse ollut ulkona) oli kyllä kosteus hiipinyt suunnilleen polviin saakka haalarin lahkeista sisään. saappaat oli sisältä kuivat eli ei ollut hörpännyt vettä eli missään isossa lammikossa ei ilmeisesti uinut. joten joskus ne kurahousut on ihan tarpeen ;)
  aijoo, on meillä koululaisillekin parit kurahanskat ja sadetakki, kurahousut just meni rikki ja pyysivät uusia. jos tekee omassa pihassa mutajuttuja tai puroleikkejä, niin tulevat itse kyllä pyytämään että saisko ne päälle.
  haalari meillä oli talvella vielä ekaluokkalaisella (takkien ja housujen lisäksi), ikinä ei pukenut sitä kouluun. mutta partioon ja pulkkamäkeen kaivoi sen itse päälle ihan ilman sanomista, se kun oli nopea pukea. joten haalari ostetaan niinkauan kun lapsi sitä itse tahtoo käyttää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei onneks oo käynyt vielä ikinä noin että olisi mennyt lahkeesta. Kai sitä tulee valikoitua sen verran tiukemmat lahkeet :D On kyllä kahlattu ties missä ja pompittu lätäköissä ja vielä onneksi pysytty välikausipuvuilla kuivana.

   Meillä ei oo ikinä tainnut olla isomman päällä kuravaatteita ja kun pukeminen on muutenkin välillä sellaista taistelua ja kitinää, niin en viittis edes pyytää pukemaan. Mulla on jotkut kuravaate traumat lapsuudesta ja ihanaa, kun nykyään on näitä teknisiä juttuja ettei välttämättä ole pakolliset tuollaiset :)

   Ja haalari on kyllä kätevä niin kauan kuin lapsi sen itse tahtoo. Meillä isommalla välikaudessa ollut käytetyimmät just kaksiosaiset niin siksi en hänelle välttämättä enää haalaria investoisi. Takki ja housut menee pidempään yleensä kuin haalari :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentista :)